• scheldekwartier-vlissingen

Scheldekwartier Vlissingen
Door het vertrek van de scheepsindustrie langs de Dokkershaven is ruimte ontstaan voor de ontwikkeling van een nieuwe wijk tegen het centrum van de stad Vlissingen: het Scheldekwartier. De vastgoedcrisis heeft ervoor gezorgd dat er geen draagvlak meer was om het masterplan van 2001 uit te voeren. Samen met een consortium van ontwikkelaars en de gemeente Vlissingen is een ontwikkelingsvisie opgesteld die een beeld geeft van de gewenste toekomstige ontwikkelingen zonder dat dit een juridisch document is. In 2013 is het Voorlopig en Definitief Ontwerp van de openbare ruimte van het Scheldekwartier opgesteld. Een belangrijk onderdeel, het historische Perrydok hierbij in oude glorie is hersteld. Voor dit project is bijzonder meubilair ontwikkeld wat het hoogteverschil tussen de lage en de hoge kade als overgangselement van stad naar haven benadrukt. Die overgang en verbinding is hierdoor zowel symbolisch als letterlijk. Het meubilair nodigt uit tot verblijven of maken het overbruggen van het hoogteverschil mogelijk. Het staal, waarmee het meubilair is vervaardigd, herinnert aan het verleden van het dok.